Wat is een kruisallergie?

Sommige patiënten met allergieklachten die bijvoorbeeld worden veroorzaakt door pollen van grassen, bomen of (on)kruiden blijken ook allergisch te reageren op het eten van bepaalde voedingsmiddelen of ze reageren wanneer ze in contact komen met pollen van andere planten en bomen. Dit verschijnsel wordt ook wel ‘kruisreactie’ of ‘kruisallergie’ genoemd.

Bepaalde allergenen uit pollen van bijvoorbeeld grassen en bomen lijken sterk op de eiwitten van andere grassen, bomen of voedingsmiddelen. Het afweersysteem kan geen verschil tussen deze eiwitten maken en reageert in beide gevallen met een allergische reactie. Wanneer voedsel (bv. appels in een appeltaart) gekookt wordt, gaan de eiwitten meestal stuk en treden er geen klachten meer op. Naast de typische klachten zoals niezen, een loopneus een jeukende ogen kunt u ook maag- en darmklachten, een tintelende tong of verhemelte of een opgezette keel krijgen.

De meeste mensen met een allergie hebben helemaal geen last van kruisreacties. Ook wanneer men last heeft van maag- en darmklachten zal een kruisreactie meestal niet de oorzaak zijn van de klachten. Maag- en darmklachten kunnen namelijk zeer veel verschillende oorzaken hebben. Het is ook onnodig om bij een allergie voor bijvoorbeeld graspollen bepaalde voedingsmiddelen op voorhand te vermijden. Wanneer de eerder genoemde klachten optreden en u vermoedt dat een ‘kruisreactie’ daarbij een rolt speelt, kunt u dit het beste met uw arts bespreken.

In de tabel hiernaast worden de meest voorkomende kruisreacties weergegeven, klik hier om deze vergroot te bekijken.