Diagnostiek van allergie

Om tot de diagnose allergie te komen zullen door de arts de volgende aspecten aan bod komen.

ALLERGIETEST
Een allergietest toont aan of er sprake is van allergie en zo ja, waar u allergisch voor bent. Een allergietest alleen is niet voldoende om de diagnose te stellen. De uitslag van de test moet altijd gekoppeld worden aan de anamnese (ziektegeschiedenis/klachtenpatroon) en eventueel aanvullend lichamelijk onderzoek.

DE ANAMNESE
Eén van de belangrijkste instrumenten die uw arts kan gebruiken om allergie vast te stellen is de anamnese. De anamnese is het verhaal dat u aan uw arts vertelt. Wanneer heeft u klachten, is dat vooral ’s morgens of ‘s nachts? Waar heeft u klachten, binnen- of buitenshuis, op het werk of thuis? Zijn uw klachten gebonden aan een bepaald seizoen bijvoorbeeld het voorjaar of de zomer? Hoe lang heeft u al last en hoe ernstig zijn de
klachten? Daarnaast wordt er ook gekeken naar familiaire belasting, komt allergie meer in uw familie voor en zo ja, bij wie?
Wanneer uw arts uit de anamnese aanleiding heeft om te denken aan allergie, zal er meestal aanvullend onderzoek gedaan worden in de vorm van een allergietest en/of lichamelijk onderzoek.

  1. LICHAMELIJK ONDERZOEK
  2. Bij het lichamelijk onderzoek zal uw arts voornamelijk kijken naar de organen die een rol kunnen spelen in geval van een allergie.
    Zo zal hij/zij kijken naar uw ogen (roodheid), neus (verstopte neus of loopneus) en uw huid op hoofd en armen en naar de voorkeursplaatsen voor eczeem (elleboogplooien, knieholtes, gezicht, handen). Ook kan er naar uw longen worden geluisterd.
  3. ALLERGIETEST
  4. Wanneer uw arts ervoor kiest een allergietest uit te voeren heeft hij/zij verschillende mogelijkheden. Uw arts kan kiezen voor bv. een huid(prik)test of een bloedtest.
  5. HUID(PRIK)TEST
  6. Bij de huidpriktest wordt een druppel vloeistof op uw huid gelegd die een allergeen bevat, bijvoorbeeld graspollen of huisstofmijt, waar u misschien allergisch voor bent. Met een klein naaldje wordt een heel klein beetje vloeistof door de huid geprikt. Na een  paar minuten kan er een bultje ontstaan en de huid kan jeuken en rood worden. Met de huid(prik)test, die op uw onderarm of rug wordt uitgevoerd, wordt al na 15 minuten duidelijk zichtbaar bevestigd waar u allergisch voor bent.
  7. BLOEDTEST
  8. Allergie kan ook worden vastgesteld met een bepaling van anti-lichamen in het bloed, het IgE. De test toont specifiek IgE antilichamen aan in uw bloed tegen de allergenen waarvoor u allergisch bent. Er wordt een buisje bloed bij u afgenomen bij de huisarts of in het ziekenhuis, dat vervolgens wordt geanalyseerd in een (ziekenhuis) laboratorium. Meestal wordt er getest met een standaard testpanel.

Voor meer informatie kunt tevens de website www.allesoverallergie.nl raadplegen.