Behandeling van allergie

Het behandelen van allergie hangt in de eerste plaats af van het soort allergie dat u heeft. Zo kan men saneren, behandelen met symptomatica en/of allergie immunotherapie. Meer informatie over deze verschillende behandelingen vindt u op www.allesoverallergie.nl

 1. SANEREN
 2. Saneren betekent letterlijk 'zuiveren' en 'gezond maken'. Het vermijden van allergenen (saneren) is gericht op het niet in contact komen met de stof die bij u de allergieklachten veroorzaakt. Dit is een eerste stap in de behandeling van uw allergie. Bijvoorbeeld de kat uit huis plaatsen of het aanschaffen van allergeenwerende hoezen voor het bed wanneer u last heeft van een allergie voor huisstofmijt. Het compleet vermijden van  allergenen is helaas bijna onmogelijk, bijvoorbeeld gedurende het bloeiseizoen van grassen en bomen. De pollen worden door de lucht  verspreid en zijn daarom overal aanwezig.
 3. SYMPTOMATISCHE MEDICIJNEN
 4. Symptomatische medicijnen ook wel symptomatica genoemd, is de groep medicijnen die gericht zijn op het onderdrukken van de allergieklachten. Deze middelen werken doorgaans vrij snel en geven meestal gedurende een dag verlichting van de klachten. Ze worden alleen gebruikt wanneer men last heeft van allergieklachten. Zodra u stopt met innemen van de symptomatica kunnen de klachten weer terug komen. Symptomatische medicijnen zijn verkrijgbaar in de vorm van tabletten, neussprays of oogdruppels en zijn verkrijgbaar bij uw drogist of op voorschrift van uw arts. Het kan voorkomen dat u meerdere geneesmiddelen nodig heeft om de klachten waar u last van heeft voldoende aan te pakken. Bijvoorbeeld een middel om de verstopte neus te behandelen naast een middel om de jeuk in de ogen te bestrijden. De volgende  groepen medicijnen behoren tot symptomatica:

  ANTIHISTAMINICA zijn misschien wel de meest bekende vorm van symptomatische medicatie. Antihistaminica blokkeren de werking van histamine. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de klachten bij een (inhalatie)allergie (bv. jeuk aan de ogen en neus, loopneus, niezen).
  De allergieklachten worden door gebruik van antihistiminica tijdelijk minder. Er zijn orale antihistaminica en lokale antihistaminica verkrijgbaar.

  CORTICOSTEROÏDEN zijn ontstekingsremmende medicijnen, ze onderdrukken de afweerreactie van uw lichaam. Corticosteroïden moeten continu (ten minste 4 weken) worden gebruikt in de periode dat u in contact bent met allergenen waar u allergisch op reageert. Deze medicijnen worden voornamelijk als neusspray toegediend. Zij werken goed tegen een verstopte neus.

  NASALE DECONGESTIVA zijn medicijnen die uw neusverstopping verminderen. Ze zijn verkrijgbaar als druppels of neusspray. Gebruik het maximaal zeven dagen 1 à 2 keer per dag.
 5. ALLERGIE IMMUNOTHERAPIE
 6. Allergie immunotherapie grijpt aan op uw immuunsysteem (lichamelijk afweersysteem) en is bedoeld om de onderliggende oorzaak van de allergie aan te pakken. Doordat steeds een bepaalde hoeveelheid van de stof waar u allergisch voor bent (allergeen) wordt toegediend, kan uw immuunsysteem gewend raken aan deze stof. Het immuunsysteem kan op den duur minder of niet meer reageren op het allergeen waardoor u minder of geen last meer zult hebben van uw allergieklachten. Dit gaat echter niet van de ene op de andere dag. In het begin van de behandeling dient u waarschijnlijk ook uw huidige medicatie tegen allergie in te nemen om uw allergieklachten te onderdrukken.

  Doel van de behandeling met allergie immunotherapie is om u grotendeels of zelfs helemaal van uw allergieklachten af te helpen. De  Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert de behandeling zo'n 3 tot 5 jaar vol te houden. Deze periode is nodig omdat het lichaam tijd  nodig heeft om tolerantie op te bouwen tegen de stof waarop het allergisch reageert. Na deze periode heeft u in de meeste gevallen geen of bijna geen last meer van uw allergieklachten. De therapie dient u het hele jaar door voort te zetten, dus ook wanneer u geen klachten heeft. Het is  belangrijk dat het geneesmiddel volgens voorschrift van de arts wordt ingenomen en men dus therapietrouw is. Hoe groter de therapietrouw, hoe beter het behandelresultaat zal zijn.

  Allergie immunotherapie is verkrijgbaar in de volgende vormen:
  • via onderhuidse injecties (subcutane immunotherapie)
  • door middel van een tablet onder de tong (sublinguale immunotherapie)
  • Allergie immunotherapie is uitsluitend op recept van uw (huis)arts verkrijgbaar. Op basis van uw klachtenpatroon en de uitslag van een  allergietest kan uw arts bepalen of u voor een behandeling met immunotherapie in aanmerking komt.