Wat is allergie?

Allergie is een chronische ziekte, die steeds vaker voorkomt. In Nederland heeft ongeveer 1 op de 4 personen last van een inhalatieallergie. Een inhalatieallergie ontstaat door het inademen van stoffen waar iemand overgevoelig voor is zoals bijvoorbeeld graspollen of huisstofmijten.

Allergie is een schadelijke reactie van het menselijk afweersysteem (immuunsysteem) die gericht is tegen stoffen van buitenaf waar het lichaam normaal gesproken niet heftig op behoort te reageren.

De stoffen die bij mensen zo’n reactie (= allergische reactie) kunnen veroorzaken noemen we allergenen. In principe kan bijna elke stof een allergeen zijn, maar sommige stoffen geven veel vaker problemen dan andere stoffen.

Allergie is méér dan lastig. Voor veel mensen is het een groot probleem. Allergie kan zich op verschillende manieren uiten. Via de neus, de ogen, de longen en/of de huid. Men kan bijvoorbeeld last hebben van een loopneus of verstopte neus, tranende ogen, jeuk en niezen. Minder bekend is dat concentratieproblemen, slecht slapen en vermoeidheid ook klachten kunnen zijn die bij allergie kunnen voorkomen. Bij iedereen uit allergie zich anders, zowel in de soort klachten als in de ernst van de klachten.